Historik

Det var en gång…

H.K.H. Prins Bertil var en hängiven boulespelare som lärde sig uppskatta sporten under sina vistelser i S:t Maxime på den franska Rivieran. Prinsen bodde på Djurgården och åren 1986-1988 spelades det boule i växthus nummer 6 på Rosendals Trådgård under vinterhalvåret.

Planerna på en boulehall började sedan att ta form. Näringslivet, med företrädare som Peter Wallenberg, Curt Nicolin, Hans Werthén med flera, startade en insamling. På prinsens 75-årsdag överlämnades en gåva på 800.000 kronor. Givarna ville med denna gåva främja boulesporten i Sverige. Senare i november 1988 bildades ”Ideella föreningen PB-hallen”.

Den 22 februari 1989 stod boulehallen klar. Slottsarkitekten Ragnar Jonsson och Lars Wohlfart, Slottsfogde i Djurgårdsförvaltningen, ansvarade för projektet. Den dagliga driften arrenderades sedermera ut. Från och med 2013 drivs Prins Bertils Boulehall av styrelsen för Ideella Föreningen Prins Bertils Boulehall.

HKH Prins Bertil stipulerade därefter sina villkor och avsikter med Prins Bertils Boulehall: HKH Prins Bertils vilja var att särskilt ge skolungdomar, handikappade och pensionärer möjlighet att även vintertid få utöva den då ganska okända med ädla sporten boule. Idag är hallen ett populärt centra i Stockholmsboulen.

Ideella föreningen PB-hallen har idag cirka 500 medlemmar. Spelsäsongen för medlemmar är september till maj. Medlemskap kan lösas för 600 kr/år. På kvällar och helger genomförs olika typer av boule-events för betalande grupper.

Ideella föreningen PB-hallen kan erbjuda kunniga bouleinstruktörer som coachar deltagarna!

Välkomna!